_me_time

“Me-time” in de lockdown

Hoe combineer je het thuiswerken met kinderen?

Helaas zitten we nog steeds in een lockdown en ervaren veel ouders dit als een heftige periode. De geluiden van mensen die in een burn-out komen of het niet meer zien zitten worden steeds luider. Hoe kun je er in deze tijd toch voor zorgen dat je de rust kunt bewaren, waardoor je jouw kind beter kunt begeleiden? 

Mijn eerste tip is: schakel hulp in. Kijk eerst in je eigen netwerk. Is er een opa, oma, broer of zus beschikbaar die je kunt vragen? Of is het een oplossing om een  samenwerking met de buren aan te gaan? Jij zorgt de ene dag voor de kinderen en de buren de andere dag? Of is het misschien toch een goed idee om een oppas of een nanny in te schakelen die het thuisonderwijs van je overneemt? Juist met jonge kinderen is het erg fijn als je ondersteuning krijgt in deze heftige periode. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat je op dit moment veel tijd kost en wat je hiervan zou kunnen uitbesteden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om hulp in te schakelen voor de huishouding of voor de was? Of kun je de boodschappen thuis laten bezorgen? Dit soort kleine aanpassingen zorgen voor meer rust waardoor je meer aandacht kunt geven aan je gezin.

De tweede tip is om de kinderen duidelijk te maken wat de planning voor de dag gaat zijn. Probeer hierin zoveel mogelijk het ritme aan te houden van de school, het kinderdagverblijf, of de opvangdag. Een handig hulpmiddel hierbij is het maken van een schema met pictogrammen. Zo’n schema kun je gratis aanvragen bij TopNanny. Deze kun je vervolgens uitprinten en ophangen op een overzichtelijke plek in huis. Met behulp van een wasknijper kun je duidelijk aangeven waar je op dit moment bent in het schema. Hierdoor kunnen de kinderen goed zien waar ze aan toe zijn. Het is hierbij van groot belang dat je duidelijke communiceert wat de bedoeling is, wat je van de kinderen verwacht en dat je spreekt vanuit de ‘ik boodschap’. Hiermee bedoel ik: “Ik moet nu even werken”, “Ik zou het heel fijn vinden als jullie nu 30 minuten zelf gaan spelen”, “Daarna heb ik tijd om samen wat te doen”. Door op deze manier te communiceren, schept duidelijkheid voor zowel jezelf als voor de kinderen. De kinderen weten zo wat er van ze verwacht wordt, en gedragen zich daardoor beter. 

Je hebt nu de dag overzichtelijk gepland, structuur aangebracht en komt nu waarschijnlijk aan meer dingen toe. Het is hierbij ook van belang dat je tijd voor jezelf inplant. Ga hierover het gesprek aan met je partner. Wat hebben jullie beide nodig in deze periode? Kun jij bijvoorbeeld een uurtje gaan wandelen, in bad, of iets anders waar je van houdt? Kan je partner op een ander moment dan gaan hardlopen, gamen, lezen of daar waar hij/zij behoefte aan heeft? Plan deze momenten in en geef ruimte aan elkaar. Door op deze manier je batterij op te laden, kun je er de volgende dag weer met meer energie en oprechte aandacht zijn voor je kinderen.  

Het is een hele rare en heftige periode voor iedereen. Pas goed op elkaar en trek aan de bel als je hulp nodig hebt. 

Liefs Chantal van TopNanny 

Comments are closed.