Selecteer een pagina

De voordelen van kinderopvang door een nanny

Als je kinderen hebt of krijgt en je gaat op zoek naar de juiste opvang voor je gezin, kun je overwegen om te gaan werken met een nanny*. In dit blog licht ik graag de voordelen van werken met een nanny toe.

 

1. Het grote voordeel van kinderopvang aan huis door een nanny is tijdswinst!
Onze levens zijn al druk genoeg met gezin, werk, sporten en sociale verplichtingen. Als je werkt met een nanny, dan heb je al een enorme tijdswinst in de ochtend. Doordat je de kinderen niet naar de opvang hoeft te brengen. Dit scheelt je dan toch de halve stad door racen om nog net op tijd te zijn voor de 1e meeting. Ook in de avond, scheelt dit al snel een half uur of meer kostbare tijd.

2. Met een nanny zal je meer rust in je gezin ervaren.
Op het moment dat de kideren een studiedag hebben, dan is daar de nanny om ze op te vangen. Voelen ze zich niet lekker? Dan kunnen ze rustig aan doen en chillen in de pyjama. Ze hoeven op een werkdag niet om half 8 al aangekleed beneden te zitten met het ontbijt op om naar de opvang te gaan. De nanny neemt het ontbijt over, ruimt daarna op. Haalt een bezem of stofzuiger door de kamer en jij kunt zonder stress aan het werk gaan.

3. Zoek een nanny die bij je gezin past 
Het is uiteraard een ander persoonlijkheid met andere kennis, inzichten en kwaliteiten dan jezelf. Op de dagen dat jij gewerkt hebt, of op je vrije dagen zit je misschien niet te wachten op knutselprojecten. De nanny is juist degene die dit de kinderen zou kunnen oppakken. Waardoor je op de vrije dagen kunnen genieten met de kinderen, van wat jij ook leuk vindt om te doen. Zo wordt elke dag anders voor de kinderen. Hierdoor zullen ze meer genieten van alle activiteiten en zolang de kinderen gelukkig zijn, zijn de ouders dat ook!

4. Je kinderen zijn in hun eigen vertrouwde omgeving.
Ze slapen in hun eigen bed met hun eigen lakens. Ze worden niet gewekt door andere huilende babies en kunnen hun eigen ritme volgen. Als ze op school zitten hebben ze hun eigen sociale contacten na schooltijd en kan alles doorgaan zoals ze wensen. Met speelafspraakjes, muziekles, zwemles enzovoorts.n5. De nanny kan werken als een reddende engel. 

Blijkt ’s ochtends dat je net de laatste sneetjes brood pakt of dat de tandpasta op is. De nanny kan dan de oplossing zijn voor wat anders misschien een logistieke nachtmerrie had kunnen worden. De nanny kan later met de kinderen deze items halen, waardoor jij je niet hoeft te haasten naar bijvoorbeeld de bakker na je werk.

6. De nanny kan taken voor jou doen.
Als je ervoor kiest om boodschappen thuis te laten leveren door de supermarkt of door bijvoorbeeld www.debakkeraanhuis.nl dan kun je dit doen op de dagen dat de nanny er is. Jij hoeft er niet extra voor thuis te blijven en de boodschappen belanden in de koelkast. Ook als je bijvoorbeeld vergeten bent dat op woensdag de schoolfoto’s zijn, dan zou de nanny bijvoorbeeld nog met de kinderen op dinsdag naar de kapper kunnen gaan. Wat een rust zou dat opleveren voor jou. Voor zulke uitgaves heb ik de volgende tip: Dat je een rekening opent bijvoorbeeld bij de KNAB bank. Met een bedrag erop waar de nanny dan de pas van krijgt. Dit voor de boodschappen, uitjes met de kinderen en knutselmaterialen. Hierover kunnen je afspraken maken met de nanny en dit ook vastleggen.

7. De nanny zorgt ervoor dat het eten is voorbereid of alreeds klaar is als je thuiskomen
Het avondeten, vooral op avonden dat er gesport moet worden is dit nogal eens stressen. Je kunt ervoor kiezen om in het weekend te meal preppen, maar dan ben je vaak een hele zondag kwijt. Als je werkt met een nanny dan zorgt de nanny ervoor dat het eten is voorbereid of alreeds klaar is als je thuiskomen. Dit scheelt een hoop stress met koken als de kinderen al vermoeid zijn. Plus dat je dan in ieder geval al drie avonden een gezonde maaltijd hebt. Dan kun je met een gerust hart op jouw vrije dag een cheatday doen met bijvoorbeeld een pizza met extra rauwkost.

8. De nanny leert en speelt met jouw kinderen.
Op de dagen dat de nanny er is zullen de kinderen een volwaardig activiteitenprogramma aangeboden krijgen met lezen, puzzelen, buitenspelen, uitstapjes, zingen enzovoorts. De kinderen worden op spelenderwijs dingen geleerd en zullen ernaar uit kijken om er met de nanny weer een feestje van te maken. Als je kunt gaan werken met het achterlaten van blije kinderen, dan levert dat zoveel energie op om fijn je werk te kunnen doen.

9. Recht op kinderopvangtoeslag ook met een Nanny
Op het moment dat je ervoor kiest om je kinderen te laten opvangen door een nanny, dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Hierdoor ben je niet perse duurder uit dan wanneer je de kinderen naar een andere opvang zou brengen.

10. Alleen betalen voor de opvang die je daadwerkelijk afneemt. 
Voordeel 10 is ook financieel, op het moment dat je werkt met een nanny dan betaal je alleen voor de uren opvang die je ook daadwerkelijk afneemt. Stel dat je opvang nodig hebt van 8-18:00 dan betaal je van 8:00-18:00. Op een kinderdagverblijf worden alle uren dat ze open zijn bij de ouders gefactureerd. Of je moet flexibele opvang afnemen, maar dat is in verhouding altijd duurder dan de reguliere prijs. De nanny heeft wel recht op 4 doorbetaalde vakantieweken per jaar. Over het algemeen gaat de nanny in dezelfde periode op vakantie als de ouders, maar dit gaat in overleg.

11. Je kunt er ook voor kiezen om de nanny mee te vragen op vakantie.
Dan kun je overleggen over haar takenpakket. Hierdoor heb je tijd met je gezin (nanny vrije dagen), maar in de avonden kun jij met je partner op stap gaan en de nanny zorgt dan voor de kinderen. Op het moment dat jij als ouder je eigen energielevel goed kunt aanvullen, zal je een leukere ouder zijn. Dus hoe fijn is het als je op vakantie ook tijd voor jezelf hebt en niet alleen maar in het teken staat van de kinderen?

12. Een nanny weet wat je wensen zijn qua opvoeding en houdt hier rekening mee.
Je kunt aangeven wat je belangrijk vindt. De nanny zal dit aanhouden als leidraad in haar werkdag. Om de gebeurtenissen bij te houden is het een leuk idee dat de nanny hiervoor een notebook bijhoudt. Hierin kunnen de gebeurtenissen worden opgeschreven. De nanny kan dit dan aanvullen met foto’s en knutselwerkjes. Dit wordt dan een leuk naslagwerk voor later.

13. Omdat de nanny aan huis is, kan zij ook (lichte) huishoudelijke taken uitvoeren.
Daarbij kun je denken aan de vaatwasser uitruimen, een was draaien, stofzuigen, koken en opruimen. De grote klussen zoals de badkamer enz. behoort niet tot het takenpakket van de nanny. De dingen die ze al wel meepakken scheelt aanzienlijk op de dagen dat je vrij bent en in de avonden.

14. Het grote voordeel van een nanny voor jonge kinderen is het vertrouwde gezicht.
Doordat de kinderen dagelijks met dezelfde nanny zijn. Komt dit ten goede voor de hechting van je kind. Als je kindje zich veilig hecht in de jonge jeugd aan een aantal belangrijke personen (ouders, medeopvoeders, broertjes en zusjes) en aan de nanny dan legt dit een belangrijke fundering voor de ontwikkeling van het kind. Hierover zal ik in mijn volgende blog meer vertellen.

In het volgende stuk zal ik het hebben over de voordelen om te werken als nanny en veilige hechting. Wat is daarvan het belang en hoe waarborg je die veilige hechting?

*Ik spreek over nanny, maar je kunt hiervoor ook de term gastouder aan huis gebruiken.