Selecteer een pagina

Wees een rolmodel voor kinderen!

Ervoor zorgen dat kinderen rond positieve rolmodellen zijn in de kinderopvang zorgt voor het aanleren van breed scala aan sociale vaardigheden.

Het is zo schattig als een 3-jarige jongen helpt met klussen en net als zijn vader of opa wil timmeren. Het is schattig als een 4-jarig meisjes mama’s schoenen en haar tas draagt. Het imiteren van het gedrag van volwassenen en andere kinderen is gemeengoed vanaf de kinderjaren tot de volwassenheid. Het is verbazingwekkend hoeveel kinderen leren van het kijken naar anderen. Ervoor zorgen dat kinderen rond positieve rolmodellen zijn zal hen helpen met het aanleren van een breed scala aan sociale vaardigheden.
Als nanny en ouders breng je een hoop tijd door met kinderen. Deze kinderen kijken naar je en zullen leren van jouw woorden acties en gedrag.

Hier zijn 8 voorbeelden om in rekening te nemen als je werkt met kinderen.

1. Wees het goede voorbeeld.
Als je aan het rijden bent en een andere auto snijdt je af dan is het vaak verleidelijk om tegen de andere bestuurder te schreeuwen. Als er kinderen bij je in de auto zitten, denk dan eens na over het bericht dat je hen stuurt. Je wilt echt niet dat ze denken dat het oké is om te schreeuwen of gemene dingen tegen anderen te zeggen. Houd in plaats daarvan de woorden van ergernis en frustratie in je hoofd. Praat met de kinderen en vertel dat de persoon die in de andere auto rijdt een slechte keuze of een fout heeft gemaakt en dat jij je echt gaat concentreren op het maken van goede keuzes. Dit leert verantwoording en onafhankelijke besluitvorming.

2. Luister naar kinderen
Kinderen zien de wereld op prachtige en verrassende manieren. Vanwege hun nieuwsgierigheid zien ze vaak dingen die volwassenen over het hoofd zien. Het is als volwassene gemakkelijk om ‘half te luisteren’ wanneer een kind iets met je deelt. Concentreer je in plaats daarvan op wat het kind zegt en stel vragen om echt te begrijpen wat het kind denkt of probeert te communiceren. Hierdoor leren kinderen dat wat ze zeggen belangrijk voor je is. Het leert hen ook actief luisteren en sociale vaardigheden. Ook volwassenen kunnen hiervan profiteren, omdat ze de dingen vaak vanuit een ander en soms interessanter perspectief bekijken

3. Pas positieve feedback toe.
Opvoeders kunnen er een gewoonte van maken om vaak “nee” te zeggen. Natuurlijk, in een situatie waarin het kind gewond kan raken – “Nee” is belangrijk en kinderen moeten veilig worden gehouden. Maar als je merkt dat je tegen alles “nee” zegt, wil je misschien jouw benadering heroverwegen. Als Bram steeds komt vragen om op de ipad te mogen, in plaats van alleen maar ‘Nee’ te zeggen, kun je misschien ‘Bram, nu is het nog geen ipad tijd zeggen. Wat zouden we nu wel kunnen doen wat jij leuk vindt? Speel je liever met je blokken of treinset? ” Als je Bram’s niveau bereikt met een open lichaamstaal en een aangename stem, zal Bram waarschijnlijk een van de opties kiezen en beginnen te spelen. Als je zijn keuze aanmoedigt en commentaar geeft op hoe goed hij speelt, heeft iedereen een betere dag!

4. Positieve en creatieve uitlaatklep.
Iedereen heeft stress in zijn leven. Een manier hebben om positief met stress om te gaan, is belangrijk voor opvoeders en kinderen. Als je gestrest bent, wees dan niet bang om kinderen te laten zien hoe je ermee omgaat. Laat ze zien dat je een paar keer diep ademhaalt of op je plaats jogt. Als je stress bij kinderen herkent, help ze dan om ermee om te gaan door diepe ademhalingsoefeningen met ze te doen, zachte muziek te spelen of met ze mee te rennen om stoom af te blazen. Kinderen die technieken voor het omgaan met stress leren, zullen het later in hun leven beter doen met stress als volwassenen.

5. Wees zelfverzekerd
Kinderen willen zich veilig en zeker voelen en als ze denken dat een volwassenen bang of onzeker is, kunnen ze zich onzeker of angstig voelen. Je ziet vaak dat als een nanny of ouder bang is voor spinnen, dat het kind dit ook is.
Bij dagelijkse bezigheden geeft het gebruik van een krachtige stem en duidelijke zinnen vertrouwen. Probeer in bepaalde situatis je eigen angst te overwinnen of benoem het naar het kind zonder angst.

6. Wees respectvol voor anderen.
Respectloos zijn is vaak gemakkelijk te zien bij anderen, maar moeilijker om bij onszelf te zien. De grimas op ons gezicht als we het niet eens zijn met iemand op het nieuws of de opmerking over de vrouw in de rij die te veel parfum draagt, zijn beide gedragingen die door kinderen worden nagebootst. Om positief gedrag aan te leren, moeten we ze tentoonstellen, dus dit betekent alsjeblieft, dankjewel en excuseer me bij anderen. Het betekent ook aandacht besteden aan onze lichaamstaal. Als onze woorden verschillen van onze daden, raken kinderen in de war. 95 % van onze communicatie is nonverbaal. Wees je hiervan bewust.

7. Positieve relaties.
Kinderen zullen leren hoe ze relaties kunnen opbouwen met familie, vrienden en toekomstige romantische partners op basis van hun relaties als kinderen. Als een gezin knuffelt en vrijuit zijn gevoelens deelt, zullen kinderen zich op hun gemak voelen bij dit gedrag. Als vrienden vriendelijk worden behandeld en begrip en vergeving tonen, zullen kinderen deze eigenschappen beter kunnen overnemen.

8. Wees vriendelijk en open
Door kinderen te leren over openheid en vriendelijkheid, kunnen ze voorbij hun dagelijkse behoeften kijken en meer inzicht krijgen in onze wereld en de kracht van samenwerken. Kinderen kijken naar onze dagelijkse omgang met anderen en we moeten ervoor zorgen dat ze vriendelijkheid en beleefdheid leren. De deur vasthouden voor de volgende persoon die een gebouw binnengaat, je plaats in een bus of metro opgeven en glimlachen naar mensen die je tegenkomt, zijn allemaal manieren om een kind te laten zien hoe hij een vriendelijk persoon kan zijn.

Hoewel het ongelooflijk veel voldoening kan geven om met kinderen te werken, heeft het ook belangrijke verantwoordelijkheden, waaronder rolmodelgedrag. Terwijl jonge kinderen leren door naar anderen te kijken, is het belangrijk om het positieve gedrag te laten zien dat kinderen kunnen nabootsen en leren. Als je wilt dat kinderen geduld hebben, laat ze dan zien hoe ze geduldig kunnen wachten op een afspraak om hen te helpen deze vaardigheid te leren. Van juichen wanneer ons favoriete voetbalteam een doelpunt scoort tot het kalmeren van een boze vriend, kinderen zullen je nadoen. Neem een paar minuten de tijd om na te denken over hoe je dit in jouw (en hun) voordeel kunt gebruiken.